Haber

Adalet Bakanlığı’ndan haksız ikizin tutuklanmasına yanıt: Harekete geçemiyoruz

ANKARA – Diyarbakır’da yaşayan Hüseyin Kocakaya, polis tarafından “örgüt üyeliği” suçlamasıyla aranıyordu. Polis, Hüseyin Kocakaya’nın yerine halen kanser tedavisi gören ikizi Hasan Kocakaya’yı gözaltına aldı, mahkemece tutuklandı. Ekim ayının sonundan bu yana Kocakaya ailesinin “Hasan Hüseyin değil” diyen tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Kurulu’na başvurarak konuyla ilgili adım atılmasını istedi. Adalet Bakanlığı, Kaçmaz’ın başvurusuna yanıt verdi.

“Bakanlığımızın alacağı bir işlem yok”

Polisin Kocakaya ailesine “Hüseyin’i getirin, Hasan’ı alın” dediği hatırlatılan HDP’li Kaçmaz’ın başvurusu Adalet Bakanlığı’na bağlı Kriminal İşler Genel Müdürlüğü’ne yanıt verdi.

Anayasa’nın 138. maddesinde yer alan “Hiçbir organ, makam, makam ve kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinlerde bulunamaz” kararını hatırlattı. müdürlük, bakanlığın konuyla ilgili işlem yapamayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Tutuklamaya ve tutukluluğun devamına ilişkin kararlar görev ve takdir yetkisi kapsamında kalmaktadır, görev ve takdir yetkisine ilişkin konularda Bakanlığımızca yapılacak bir işlem yoktur, tahliye taleplerinin doğrudan mahkemeye yapılması gerekmektedir.”

‘HASAN’IN HÜSEY OLMASINI İSTİYORLAR’

Yanlış kardeşin tutuklandığını belirten ikiz kardeşlerin konuyla ilgili gereğinin yapılmasını talep eden kardeşi Salih Kocakaya, kardeşi Hüseyin Kocakaya olduğu gerekçesiyle tutuklanan Hasan Kocakaya’nın sağlık durumunun kötü olduğunu ifade etti. hapishane. Kardeşini ziyaret ettiğini ve kendisine kanser ilacı verdiğini belirten Kocakaya, “Hasan’ın Hüseyin olmasını istiyorlar. Hasan olmadığı halde Hüseyin olduğunu nasıl kabul etsin? Cezaevinde tedavi ile ilgili sorunlarımız var. ‘Hüseyin olduğunu kabul et, öyle davran’ diyorlar. Doğal olarak Hasan, Hüseyin olmayı reddeder ve tedavisi gecikir. ‘Bize Hüseyin diye geldi, ona göre hareket ediyoruz’ diyorlar. Ama bu Hüseyin değil” dedi.

‘YARGIÇ OLSA BİLE TEDAVİ GÖREBİLİRSE EN AZINDAN’

Dosyada gizlilik kararı olduğunu ve şu anda iddianame hazırlanmadığını belirten ağabeyi Salih Kocakaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık durumundan endişeliyiz. Hüseyin’in askerliğini yaptığına dair terhis evraklarını ve Hüseyin’in askerliğe uygun olmadığına dair sağlık raporunu bir etkisi olur diye ibraz ettik. En azından tutuksuz yargılanıyor olsa bile tedavi olabiliyor. Bekliyoruz ve ne olacağını bilmiyoruz. Bir iddianame hazırlansa en azından neyle suçlandığını bilirdik. Kardeşimiz için çok endişeleniyoruz. Normal sağlıklı bir insan olsaydı, cezaevinde kalsaydı durum farklı olurdu. Ama kardeşim hasta ve cezaevinde tutulmaya devam ediyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu